Adresă A.P.M.A. către Ministerul Muncii – 24.03.2020

Către:                  Ministerul Muncii

În atenția:          Doamnei Ministru Violeta Alexandru

 

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.), în calitate de organizație reprezentativă a medicilor din ambulatoriu, indiferent de specialitate și formă de organizare, revine la adresele pe care vi le-am transmis anterior, cu câteva solicitări extrem de necesare în contextul actualei epidemii, coroborat cu OUG adoptate, Ordonanța Militară nr. 2 și a ordinului Ministrului Afacerilor Interne de astăzi, 23 martie 2020.

Considerăm în acest context că prioritare în activitatea ambulatoriului din România, indiferent de forma de proprietate sau organizare sunt două elemente:

  1. Protecția personalului medical și al pacienților împotriva riscului de contaminare
  2. Protecția socială a personalului medical din unitățile care sunt obligate să își suspende activitatea

În contextul suspendării activității ambulatoriilor de spital, este evident că activitatea ambulatoriilor de specialitate va trebui să compenseze acest fapt. De aceea este imperios necesar să se completeze prevederile reglementărilor menționate anterior cu câteva noi puncte:

  • Ordonanța referitoare la compensațiile financiare nu este acoperitoare pentru medicii care își desfășoară activitatea în ambulatoriu și care sunt/vor fi obligați să își suspende activitatea. Majoritatea funcționează conform Legii 629/Ordonanța 124, fiind PFA. În aceeași măsură nu sunt protejați medicii care lucrează pe baza contractelor de prestări de servicii.
  • În afara stomatologiei, este necesară suspendarea activității în alte câteva specialități, producătoare de aerosoli, sau care implică un contact foarte apropiat personal-pacient, cu risc masiv de contaminare : ORL, oftalmologie, ginecologie, endoscopii digestive superioare sau bronhoscopii, recuperare medicală, etc. Acestea se vor putea efectua doar pentru cazurile de urgență reală și doar în cabinetele de urgență din spital – este necesară o formulare imperativă. Această solicitare are două motivații: cea medicală, dar și cea de protecție socială pentru a putea accesa pachetul de sprijin economic.
  • Măsurile de protecție socială nu spun nimic de familiile în care ambii părinți sunt medici sau despre familiile monoparentale cu părintele medic și copii sub 12 ani, în condițiile în care activitatea medicală nu este suspendată.
  • Nu sunt protejați social nici cei care efectuează servicii conexe actului medical (psihologi, kinetoterapeuți, etc) și care își desfășoară activitatea prin intermediul entităților aflate în contract cu casa de asigurări
  • În cazul medicilor și asistenților a căror activitate a scăzut cu peste 25% sau sunt cu activitatea suspendată/în curs de suspendare se aplică regulile referitoare la șomajul tehnic dacă ei funcționează pe PFA?! Sunt necesare informații suplimentare.
  • În cazul specialităților a căror activitate a scăzut semnificativ este necesară o reglementare pentru ca medicul să poată lucra fără asistent medical. Acesta poate beneficia de șomajul tehnic ușurând în același timp sarcina financiară a cabinetului medical.
  • Solicităm Ministerului Muncii ca împreună cu Ministerul Sănătății să depună diligențele necesare pe lângă autoritățile locale care au în proprietate imobile în care își desfășoară activitatea cabinete medicale pentru a suspenda pe perioada stării de urgență a plății redevențelor pentru aceste spații.

Considerăm că este necesară acordarea unei atenții speciale activității de ambulatoriu, care este neglijată complet în această perioadă când spitalele sunt prima linie de luptă. Epidemia va trece, iar lucrurile vor reveni pe făgașul normal. Trebuie susținuți medicii din ambulatoriu pentru a avea ulterior personalul care să îngrijească milioanele de cronici din tara.

Președinte APMA,

Dr Cosmin Alexandrescu