Către: Ministerul Sănătății
În atenția: Domnului Ministru Victor Costache
Domnului Secretar de Stat Horațiu Moldovan
Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.), în calitate de organizație reprezentativă a medicilor din ambulatoriu, indiferent de specialitate și formă de organizare, revine la adresele pe care vi le-am transmis anterior, cu câteva solicitări extrem de necesare în contextul actualei epidemii, coroborat cu OUG adoptate, Ordonanța Militară nr. 2 și a ordinului Ministrului Afacerilor Interne de astăzi, 23 martie 2020.
In acest context, al suspendării activității ambulatoriilor de spital, este evident că activitatea ambulatoriilor de specialitate va trebui să compenseze acest fapt. De aceea este imperios necesar să completați prevederile reglementărilor menționate anterior cu câteva noi puncte:
- În afara stomatologiei, trebuie suspendată activitatea în alte câteva specialități, producătoare de aerosoli, sau care implică un contact foarte apropiat personal-pacient, cu risc masiv de contaminare : ORL, oftalmologie, ginecologie, endoscopii digestive superioare sau bronhoscopii, recuperare medicală, etc. Acestea se vor putea efectua doar pentru cazurile de urgență reală și doar în cabinetele de urgență din spital – este necesară o formulare imperativă.
- Este imperios necesară aprovizionarea cabinetelor medicale individuale sau a SRL-urilor medicilor din ambulatoriul de specialitate, a medicilor de familie prin intermediul DSP. Tipul de proprietate nu poate fi un criteriu de excludere în condițiile epidemiei actuale. Fără dezinfectanți, materiale de protecție în cantități adecvate, care astăzi nu pot fi procurate de la furnizorii uzuali ambulatoriul de specialitate precum și medicina de familie nu vor avea altă soluție decât să închidă, pentru a nu se contamina ei sau pacienții lor. Credeți că acești pacienți vor avea altă soluție decât spitalele aflate sub asediu?
- Ordonanța referitoare la compensațiile financiare nu este acoperitoare pentru medicii care își desfășoară activitatea în ambulatoriu și care sunt/vor fi obligați să își suspende activitatea. Majoritatea funcționează conform Legii 629/Ordonanța 124, fiind PFA. În aceeași măsură nu sunt protejați medicii care lucrează pe baza contractelor de prestări de servicii.
- Direcțiile de Sănătate Publică, autoritatea din subordinea Ministerului Sănătății cu atribuții din punct de vedere epidemiologic nu au emis niciun fel de instrucțiuni referitoare la măsurile de prevenție necesare activității în ambulatoriul de specialitate. Acestea sunt imperios necesare, precum și o legătură directă cu diverșii furnizori de servicii medicale de ambulatoriu. Nu este suficientă afișarea doar pe site.
- Măsurile de protecție socială nu spun nimic de familiile în care ambii părinți sunt medici sau despre familiile monoparentale cu părintele medic și copii sub 12 ani, în condițiile în care activitatea medicală nu este suspendată.
- Nu sunt protejați social nici cei care efectuează servicii conexe actului medical (psihologi, kinetoterapeuți, etc) și care își desfășoară activitatea prin intermediul entităților aflate în contract cu casa de asigurări
- În cazul medicilor și asistenților a căror activitate a scăzut cu peste 25% sau sunt cu activitatea suspendată/în curs de suspendare se aplică regulile referitoare la șomajul tehnic dacă ei funcționează pe PFA?! Sunt necesare informații suplimentare.
- În cazul specialităților a căror activitate a scăzut semnificativ este necesară o reglementare pentru ca medicul să poată lucra fără asistent medical. Acesta poate beneficia de șomajul tehnic ușurând în același timp sarcina financiară a cabinetului medical.
- Este imperios necesară o regularizare a trimestrului I 2020 la o valoare minimală similară trimestrului IV 2019, pentru a putea prelua șocul financiar al achiziției de materiale de protecție, dezinfectanți, lămpi UV, etc, în condițiile în care prețul lor a explodat.
- Pentru a limita contactul evitabil cu pacientul, pentru a nu îi pune pe drum și în aglomerație este imperios necesară introducerea pe termen limitat a consultației telefonice/Skype/Whatsapp/Facebook, decontabilă, nu doar a eliberării rețetei pe mail. Această măsură oricum veți fi obligați să o introduceți pe măsură ce epidemia se va agrava. Făceți-o mai devreme, pentru a limita pagubele.
- Solicităm Ministerului Sănătății să depună diligențele necesare pe lângă autoritățile locale care au în proprietate imobile în care își desfășoară activitatea cabinete medicale pentru a suspenda pe perioada stării de urgență a plății redevențelor pentru aceste spații.
Considerăm că este necesară acordarea unei atenții speciale activității de ambulatoriu, care este neglijată complet în această perioadă când spitalele sunt prima linie de luptă. Epidemia va trece, iar lucrurile vor reveni pe făgașul normal. Trebuie susținuți medicii din ambulatoriu pentru a avea ulterior personalul care să îngrijească milioanele de cronici din tara.
Președinte APMA,
Dr Cosmin Alexandrescu