Adresă A.P.M.A. din data de 2 aprilie 2020

Către:                          Ministerul Sănătății

În atenția:                    Domnului Ministru Nelu Tătaru

                                     Domnului Secretar de Stat Horațiu Moldovan

                                     Domnului Secretar de Stat Dragoș Garofil

Către:                          Casa Națională de Asigurări de Sănătate

În atenția:                    Doamnei Președinte Adela Cojan

 

              Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator vă supune atenției două modificări suplimentare la Contractul Cadru și Normele sale de aplicare, necesare pentru a ușura activitatea medicilor și accesibilitatea pacienților la prescripțiile medicale pe de o parte, precum și creșterii semnificative a capacității de diagnosticare a infecției cu Covid-19.

  1. În contextul în care s-a permis consultația la distanță, trimiterea rețetelor pe email, precum și alte facilități pentru limitarea contactului interpersonal, menținerea frontierelor interjudețene pentru prescripțiile medicale nu se justifică. Sunt numeroase situațiile în care pacienții, indiferent de patologie domiciliază la alte adrese decât cele din buletin, uneori în alte localități sau județe. De asemenea părinții sau bunicii pot domicilia în mediul rural iar copiii, nepoții în altă localitate sau județ. Pentru a limita în special expunerea inutilă a vârstnicilor considerăm necesară posibilitatea ridicării medicamentelor prescrise de la orice farmacie din țară, nu doar de pe raza județului medicului prescriptor. Această măsură ar fi intrat oricum în vigoare la 1 ianuarie 2021, conform proiectului de Contract cadru pentru anii 2020-2021. Contextul epidemic justifică implementarea să neîntârziată.
  2. Multiple studii internaționale demonstrează utilitatea CT toracic nativ în diagnosticul infecției cu noul coronavirus, uneori chiar înainte de pozitivarea testelor RT-PCR, ușurând în plus stadializarea și prognosticul pacientului. Propunem de aceea aplicarea aceleiași practici și la nivelul României, cu atât mai mult cu cât numărul de instalații CT funcționale la nivelul țării este semnificativ mai mare decât cel al laboratoarelor abilitate să efectueze testele RT-PCR. În susținerea acestei poziții stau, printre altele, următoarele studii:
  • Correlation of Chest CT and RT-PCR Testing în Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) în China: A Report of 1014 Cases.

Ai TYang ZHou HZhan CChen CLv WTao QSun ZXia L.

Radiology. Feb 26, 2020

  • The role of CT în case ascertainment and management of COVID-19 pneumonia în the UK: insights from high-incidence regions

Felix Chua, Darius Armstrong-James, Sujal R. Desai, Joeseph Barnett, Vasileios Kouranos, Onn Min Kon, et. Al.

The Lancet, March 25, 2020

Solicităm de asemenea ca la nivelul Caselor județene să se aplice unitar prevederile Ordonanțelor, Hotărârilor de Guvern sau Ordinelor Ministerului Sănătății, respectiv ale Președintei CNAS, deoarece în prezent funcționarii din aceste instituții dau dovadă de prea multă inventivitate în eludarea lor. De exemplu: CASMB a anunțat informal furnizorii că utilizarea cardului este obligatorie pentru toți pacienții care se prezintă în cabinet, altfel serviciile nu vor fi decontate.

 

              Cu speranța unei colaborări oneste și pe viitor,

            Dr. Cosmin Alexandrescu

Medic primar Radiologie – Imagistică Medicală

Președinte APMA

02.04.2020