Adresă către Ministerul Sănătății – 8 aprilie 2020

Către:                Ministerul Sănătății

În atenția:          Domnului Ministru Nelu Tătaru

                           Domnului Secretar de Stat Horațiu Moldovan

                           Domnului Secretar de Stat Dragoș Garofil

Către:                 Casa Națională de Asigurări de Sănătate

În atenția:          Doamnei Președinte Adela Cojan

 

              Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator vă supune atenției problemele majore ridicate de Ordinul 74553/07.04.2020, semnat de domnul Secretar de Stat Raed Arafat și contrasemnat de către domnii Miniștri Nelu Tătaru și Marcel Vela, Ordin care specifică clar ”pe toată perioada stării de urgență se suspendă … toate consultațiile și tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate structurile ambulatorii, atât publice cât și private.”

Considerăm acest ordin eronat în ceea ce privește ambulatoriul de specialitate din următoarele motive:

  1. Protejarea spitalelor de afluxul evitabil de pacienți este esențială în contextul actual, iar acest lucru se poate face doar prin dirijarea acestora către ambulatoriul de specialitate și medicii de familie
  2. Pacienții cronici necesită în continuare tratament medical, iar medicii de familie nu au competențele sau dotarea necesară pentru a rezolva toate cazurile care îi asaltează în acest moment
  3. Agravarea stării de sănătate a pacienților cronici, incomplet tratați sau chiar netratați ca urmare a aplicării respectivului Ordin va duce la aglomerarea, nu la eliberarea spitalelor și a serviciilor UPU
  4. Cum poți ști ca medic că un pacient este programabil în toate situațiile? Trebuie să îl vezi. Cei care se află în monitorizare reprezintă o categorie, dar nu totalitatea pacienților.
  5. Consultațiile la distanță pot rezolva o parte dintre acești pacienți, dar acest ordin tocmai le desființează. Dovadă este adresa emisă astăzi, 8 aprilie 2020 de către CJAS Constanța care anunță furnizorii că de azi nu se mai pot raporta decât urgențele. Este drept, CNAS nu a emis încă nici un ordin în acest sens.
  6. Riscul de malpraxis crește enorm în această situație și nu există niciun mecanism de protecție nici pentru pacienți, nici pentru medici. Ne dorim ca numărul de decese evitabile ale pacienților cronici să îl depășească pe cel al deceselor cauzate de Covid-19?

De aceea considerăm aplicarea acestui Ordin o eroare atât din punct de vedere tactic cât și strategic, deoarece nu va degreva spitalele de cazurile evitabile, va crește riscul de agravarea afecțiunilor cronice, unele urmate chiar de fatalități, va pune în imposibilitate de funcționare a cabinetele medicale din ambulatoriul de specialitate, cu riscul de a intra în incapacitate de plată (nu mai vorbim de stimulente pentru personalul medical, vorbim de supraviețuire), va crește masiv riscul de malpraxis, precum și costurile suportate de buget prin transferarea doar către urgențe a serviciilor medicale ambulatorii.

 

              Cu speranța unei colaborări oneste și pe viitor,

              Dr. Cosmin Alexandrescu

Medic primar Radiologie – Imagistică Medicală

Președinte APMA