CHIBIȚI ȘI FEISBUCIȘTI

Mileniul al treilea a adus, printre alte inovații, mirajul rețelelor sociale. Goagălul, Feisbucul, au luat locul relațiilor directe dintre oameni. Ascunși după paravanul unei aparente anonimități suntem curajoși, avem păreri, ne implicăm virtual în viața cetății. În locul curajului de a vorbi în Agora, în fața unui public care poate nu e de acord cu noi, care ne poate sancționa derapajele, putem emite orice aberație având pretenția și așteptarea ca lumea să ne cunoască și să ne aplaude.

Problema este că reprezentativitatea reală nu se obține nici dând share la o postare, nici prezentându-ne farfuria semi plină sau pisicuţele (sic!) jucăușe, ci lăsând la o parte măștile anonime și asumându-ne direct opiniile.

Deseori noi, în asociație, suntem întrebați:” Eu ce câștig dacă mă înscriu în APMA?” De parcă APMA ar fi un dozator de premii și de recunoașteri. Câștigați în primul rând apartenența reală la un grup real de medici cu interese apropiate. Câștigați o voce care interoghează direct autoritățile asupra problemelor care vă frământă profesional. Câștigați o identitate care este cu atât mai mare cu cât suntem mai mulți.

APMA a fost înființată pentru a fi mai mult decât o voce șoptită care se tânguie:” de ce nu suntem luați în seamă?”. Dar ca să fie auzită acea voce trebuie să fim mulți. Șoaptă, lângă șoaptă, putem deveni un vuiet care să acopere eternul răspuns al celor de la putere: ”nu am știut că existați”.

Petițiile online rămân de obicei online. Atunci când mergem la Minister, la CNAS, la Parlament și spunem: ”noi reprezentăm câteva sute/mii de medici specialiști”, atunci îi obligăm să ne răspundă. Și, surprinzător, tu, medicule, nu ești în pericol de a fi sancționat. Pentru că de expus se expun cei care merg în numele tău. Dar tu îi susții. Tu te implici. Nu te mai ascunzi după o anonimă postare. Devii și tu o voce.

Nu APMA stabilește valoarea punctului. Nu APMA modifică legile. Nu APMA face bugetul țării. Dar APMA îți duce vocea la cei care o pot face. Petițiile online nu se întâlnesc cu miniștrii. Rămân într-o mapă, sub multe alte mape. Asta, daca cineva se oboseste să le printeze.

Ajută-te să fii auzit. Înscrie-te, asumă-ți și lasă pisicile pentru prieteni. Autoritățile nu sunt prieteni. Pot fi cel mult parteneri, dacă simt că reprezinți ceva.

 

Dr. Cosmin Alexandrescu,

Președinte APMA

(adică cineva care își asumă să îți facă vocea auzită)