Delegația APMA la ANMCS

Luni, 3 februarie, la ora 15, reprezentanţii APMA dr. Cosmin Alexandrescu, Cristina Dragnea şi Matilda Zăvoianu s-au întâlnit la sediul ANMCS cu domnul Vasile Cepoi, preşedintele acestei instituţii.

În decursul unei discuţii de aproximativ o oră, uneori aprinsă, s-au dezbătut problemele calităţii serviciilor în sistemul de sănătate cu accentul pe ambulatoriu. Principalele teme au fost următoarele:

1. Conform legislaţiei în vigoare, CMI nu sunt şi nu vor fi acreditate ANMCS, rămânând în vigoare evaluarea CNAS.
2. Conform unui proiect de Ordonanţă aflată în dezbatere publică furnizorii din ambulatoriu care doresc se pot înscrie voluntar în procesul de acreditare, situaţie în care, la expirarea actualelor evaluări CNAS acestea vor fi înlocuite cu acreditarea ANMCS.
3. Costurile acreditării nu vor depăşi costurile evaluării CNAS.
4. APMA va trimite propuneri ANMCS pentru ameliorarea şi simplificarea procesului de acreditare, care trebuie să fie diferit de cel al acreditării unui spital.
5. Pe viitor ANMCS va face eforturi pentru a veni în întâmpinarea medicilor de ambulatoriu pentru a explica şi populariza conceptul managementului de calitate a serviciilor medicale, atât prin organizarea de manifestări proprii, cât şi prin participarea la eventualele adunări ale APMA.