Hotnews.ro- Cum a transformat coronavirusul consultația la medic. Telemedicina, probabil cea mai mare schimbare post-pandemie din sistemul medical din România

Dr Cosmin Alexandrescu, medic primar de specialitate și președintele APMA a discutat cu Hotnews.ro despre schimbările post-pandemie apărute în relația medic-pacient.

Vă prezentăm pasaje din articolul redactat de dna Alina Neagu și publicat joi 28 mai pe www.hotnews.ro

Cosmin Alexandrescu este medic radiolog și președintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator. Spune că medicii specialiști din România au cerut de mult timp introducerea telemedicinei. Dar telemedicina „înseamnă mult mai mult decât ce se face în momentul ăsta. Ce se face acum e doar o formă de servicii la distanță și atât.” 

Medicul Cosmin Alexandrescu povestește, că medicii radiologi cer de mulți ani, oficial, la fiecare negociere pe contract și pe norme cu CNAS, „să se accepte teleradiologia, care este componentă a telemedicinei. Pentru acest lucru, în momentul de față, nu este nevoie de absolut nimic în plus. Toate aparatele care există în momentul de față în țară, orice aparat digital – că e tomograf, RMN, ecografele chiar – permit servicii de teleradiologie, dar acestea nu se acceptă. Nu se acceptă raportarea acestor servicii, motivația fiind că nu s-au elaborat niște norme de către Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor, care să permită preluarea lor în contractul cadru.”

În momentul de față, spune Cosmin Alexandrescu, Comisia de radiologie din minister a elaborat, până la urmă, un proiect de teleradiologie.
În ceea ce privește alte specialități, telemedicina nu ar însemna numai faptul că vorbești cu pacientul la telefon sau pe Facebook sau pe Zoom sau pe altceva, subliniază Cosmin Alexandrescu: „Ar însemna să ai acces și la o serie de investigații medicale, care se pot face la distanță. De exemplu, ai un asistent care are un mic analizor și i-a făcut niște analize pacientului, le trimite medicului cu specialitatea respectivă, care le integrează, acesta mai face o anamneză, un consult integral cu pacientul, și poate da un rezultat, poate să puna un diagnostic și ulterior să emită niște acte medicale: că e vorba de rețete, că e vorba de alte trimiteri mai departe.”
Dar este neapărat necesară, spune el, și speră ca starea de urgență să fie un prim pas. „Așa cum în administrație s-a dovedit că funcționarii din România pot lucra și folosind calculatorul, nu doar dosarul cu șină, ar trebui ca și în medicină să fie la fel. În alte țări ea este folosită de mulți ani.”

Medicul Cosmin Alexandrescu amintește și faptul că în România avem zone întregi descoperite din punct de vedere medical: „Mai ales în mediul rural, comune în care nu ai un medic de familie, nu vorbesc de medic specialist. Ai județe unde ai unul sau doi specialiști pe anumite specialități – diabetolog sau alte specialități care sunt mai puțin răspândite. normal că acești medici, dacă ar avea capacitatea, posibilitatea să ofere și servicii prin telemedicină, ar fi spre binele pacienților.”
Cine s-a opus: funcționarii și directorii din Ministerul Sănătății și CNAS, „aceiași de 15-20 de ani”
Cea mai mare problemă este „frica administrativă”, crede medicul Cosmin Alexandrescu: „CNAS este îngrozită de ideea că ar putea să permită niște servicii fără să aibă un control total asupra lor – de fapt, aici este problema. Din punctul de vedere al Casei, medicul este un escroc care raportează servicii pe care nu le face. Îl controlăm. Aceasta este problema de fond. Restul, ambalaj frumos. Argumente: la minister avem o liotă întreagă de funcționari care nu fac nimic, cred că 10% muncesc și știu ce trebuie să facă, iar restul taie frunze la câini. Sunt funcționari care sunt dinainte de mandatul lui Mincu la minister (Iulian Mincu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Văcăroiu, la începutul anilor ’90 – n.red). A-i scoate din rutina lor este o crimă împotriva lui Dumnezeu. Noi avem nevoie să ajungem în secolul 21. Problemele sunt în special birocratice, nu de altă natură. Capacitate tehnică există.”
Articolul complet AICI