Întâlnire a conducerii APMA cu domnul Ministru al Sănătății

Astăzi, 21 mai, domnul doctor Cosmin Alexandrescu, Președinte APMA a avut la sediul Ministerului Sănătății o întâlnire cu domnul Ministru Nelu Tătaru și domnul Secretar de Stat Dragoș Garofil. Motivul întâlnirii l-a constituit problematica ambulatoriului de specialitate, care a fost deschis pe toată perioada stării de urgență, precum și ce urmează a se face în perioada următoare.

Astfel, au fost discutate următoarele probleme:

  1. Creșterea valorii punctului pe servicii în ambulatoriul de specialitate la o valoare similară cu medicina de familie în condițiile prelungirii Contractului Cadru până la 31 decembrie. Este iluzorie creșterea numărului real de consultații la 8/oră cu menținerea calității serviciilor medicale în condițiile în care măsurile de protecție și dezinfecție cresc de fapt durata consultației.
  2. Necesitatea restructurării complexe a sistemului de sănătate, atât în vederea corectării disfuncționalităților actuale, a circuitelor pacienților între medicul de familie, specialist de ambulatoriu și spital, a stabilirii clare a competențelor fiecărui tip de furnizor de servicii medicale, etc
  3. În vederea corectării Legii 95 și a celorlalte acte normative în perioada următoare APMA va face propuneri concrete ce urmează a fi incluse în noile proiecte legislative. Totodată își va începe activitatea și Grupul de lucru pentru ambulatoriu, solicitat de APMA pentru a se constitui înainte de începerea epidemiei de coronavirus.
  4. Domnul Ministru Nelu Tătaru a accentuat că este momentul să facem corecții în sistem, întrucât perioada stării de urgență a dezvăluit fără menajamente limitele sistemului de sănătate din România. Totodată a menționat că și-ar fi dorit o implicare a tuturor medicilor, în limitele competențelor lor și în afara cabinetelor pentru triajul și monitorizarea pacienților cu Covid. Cosmin Alexandrescu a accentuat faptul că acest lucru trebuia cerut oficial, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, care au evidența tuturor medicilor din fiecare județ și știu care sunt necesitățile efective.

S-a convenit ca această întâlnire să fie urmată și de altele, până la soluționarea tuturor problemelor discutate. Domnul Ministru Nelu Tătaru a afirmat că va discuta cu doamna Președintă a CNAS, Adela Cojan, pentru a găsi o soluție pentru creșterea finanțării ambulatoriului de specialitate.