D-nei presedinta a CNAS dr. Valeria Herdea
Medicii in cadrul Ambulatoriului de specialitate din Romania, aflati in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate doresc sa va supuna atentiei problema subfinantarii accelerate a acestui sector esential din domeniul medical prespitalicesc.
Subfinantarea accelerata a finantarii in termeni reali a ambulatoriului de specialitate este evidenta prin evaluarea cresterii valorii punctului pe servicii in ultimii ani, astfel ca la nivelul anului 2021, dupa regularizare, acesta a fost de 4,31 lei iar acum 4,5 lei, cresterea fiind doar de 4,4%.
In conditiile in care inflatia cumulata este de 24,27%, fiscalitatea a crescut cu 250-300% ( PFI, SRL,CMI) si salariul mediu brut( referinta pentru salariile angajatilor nostri) a crescut de la 5535 lei in 2021, la 7567 lei in ian 2024 si este in crestere incepand cu 1 iulie ac si toate cheltuielile ce tin de functionarea cabinetelor au crescut exponential, valoarea punctului pe servicii a crescut doar cu 4,4%.
Din datele CNAS, la necesarul estimat de 21.000 de norme in ambulatoriul de specialitate exista un deficit de medici de 47%, dublat de cresterea varstei medii a medicilor (de aproximativ 55 de ani) si a cifrelor alarmante ce privesc fenomenul de burnout la medici( evaluate recent de CMR).
In aceste conditii constatam lipsa unei strategii bugetare cu privire la finantarea acestui segment prespitalicesc, cu aruncarea in integralitate a constrangerilor financiare asupra operatorilor privati care asigura asistenta medicala de specialitate pe baza unor contracte cu CNAS.
Avand in vedere cele expuse mai sus, va solicitam urmatoarele:
- Dublarea bugetului alocat ambulatoriului de specialitate, prin solicitare oficiala de suplimentare justificata a bugetului catre Ministerul de Finante.
- Cresterea valorii punctului pe servicii si in medicina de specialitate , astfel incat sa existe o valoare unitara a acestuia in medicina prespitaliceasca.
- Negociere corecta si reala intre CNAS si furnizorii de servicii medicale pe baza egalitatii partenerilor contractuali in vederea imbunatatirii calitatii actului medical si a accesului pacientilor la serviciile medicale din Ambulatoriul de specialitate.
- Reasezarea si renegocierea conditiilor de furnizare a serviciilor medicale intr-un nou contract cadru, avand in vedere modificarile propuse de CMR, in urma consultarilor in cadrul grupurilor de lucru ce au vizat toate specialitatile medicale si unde propunerile au venit de la colegii nostri implicati in mod direct in practica medicala.
Speram in rezolvarea cu celeritate a solicitarilor noastre ,
Medicii de specialitate din ambulatoriu
13.06.2024