Președintele APMA împreună cu alți reprezentanți din sistemul medical, la întâlnirea cu Ministrul Sănătății

Ieri, 08 septembrie, Președintele APMA, dr. Cosmin Alexandrescu a participat, la invitația PNL, alături de reprezentanții SNMF, Patronatelor Medicinii de familie și Asociațiilor de pacienți, la o întâlnire cu Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și 3 dintre candidații PNL pentru Primăriile de sector din București.

Discuțiile cu Ministrul Sănătății s-au axat la început pe problemele ridicate de deschiderea noului a școlar în contextul pandemiei cu noul coronavirus, pentru ca ulterior să se treacă și la problemele de funcționare a sectorului prespitalicesc, respectiv Medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și paraclinic

Domnul Ministru a menționat intenția de a elabora în 8 -10 luni de la alegeri, în eventualitatea câștigării acestora, a unei noi Legii a Sănătății, care să prevadă modificări semnificative în activitatea sectorului prespitalicesc, a traseului pacienților, în sensul preluării de către ambulatoriul de specialitate a pacienților care se prezintă astăzi la spital pe cod alb și albastru. Acest lucru, împreună cu creșterea finanțării ambulatoriului de specialitate vor duce, în opinia domnului Ministru la creșterea calității actului medical și la degrevarea spitalelor de internările nenecesare.

La nivelul sectoarelor municipiului București, domnii Adrian Moraru și Ciprian Ciucu, candidații PNL pentru primăriile sectoarelor 3 și 6 au prezentat proiectul lor de a reabilita, în limitele competențelor pe care le au primăriile de sector, rețeaua ambulatoriilor (policlinicilor), concomitent cu amenajarea unor noi spații (centre de proximitate) în care să se poată muta medicii de familie, respectiv specialiști din ambulatoriu, cu condiții similare celor din marile rețele private. Atât dr. Cosmin Alexandrescu, cât și reprezentanții medicilor de familie au accentuat necesitatea refacerii structurilor existente, întrucât pacienții din București beneficiază și au beneficiat permanent de servicii medicale, chiar dacă autoritățile locale au dovedit un dezinteres total față de sectorul prespitalicesc. Considerăm că este mai utilă reabilitarea spațiilor existente, care se află actualmente în concesiune sau au fost deja cumpărate de către medicii titulari ale acestor cabinete, decât amenajarea unor spații noi în care medicii să se mute.

În continuare, discuția s-a mutat spre sectorul spitalicesc, cu necesitatea de a ajusta semnificativ ASSMB din punctul de vedere al atribuțiilor, schemei de personal supradimensionate, precum și a necesității construirii unor noi spitale în sectoarele din sudul Capitalei, la nivelul cărora există mai puține facilități comparativ cu zona de nord.

Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele APMA, a reiterat la sfârșit disponibilitatea medicilor din ambulatoriu de a se așeza la masă cu reprezentanții autorităților în vederea elaborării unor proiecte concrete, care trebuie să țină seama de realități și problemele specifice prespitalului, care sunt cunoscute cel mai bine de către medicii care lucrează zilnic în rețeaua de ambulatoriu și mai puțin de către funcționarii din primării și diverși experți de bibliotecă.